Węglowodany w diecie
- 1003 Views
- Redaktor szczyptaszalenstwa.pl
- 11 stycznia 2022
- Węglowodany garść porad
Węglowodany są składnikiem licznych produktów, które spożywamy każdego dnia- wiele z tych produktów nawet nie podejrzewamy o zawartość cukru! To jednak fakt: cukry proste i złożone znajdziemy w owocach, warzywach, mięsie, nabiale. Mając tę wiedzę warto wybierać produkty, które mimo zawartości cukru nie wpłyną negatywnie na nasze zdroiwe czy figurę. Jakie pokarmy wybierać? Warto wiedzieć, iż węglowodany – czyli cukry – stanowią zasadnicze paliwo napędowe dla naszego organizmu. Cukier jest przetwarzany na glukozę, glukoza zaś przetwarzana jest w kolejnych procesach w wątrobie. Efektem finalnym jest otrzymywanie energii. Dostarczanie węglowodanów do organizmu jest konieczne. Warto jednak unikać tych produktów, w których występują cukry złożone – to właśnie one rozkładają się niezwykle długo i mogą powodować zwiększenie masy ciała. Cukry złożone znajdziemy w licznych słodyczach. Cukry znajdują się również w sztucznie dosładzanych sokach owocowych – warto na nie uważać, gdyż to one są przyczyną powstawania próchnicy na zębach.

- 22 kwietnia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
- 19 marca 2022
O roli węglowodanów
- 15 lutego 2022
Siła tkwi w węglowodanach
- 11 stycznia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
O roli węglowodanów
Siła tkwi w węglowodanach
Węglowodany w diecie
Walka o węglowodany
Węglowodany na talerzu
Węglowodany, a osoby aktywne fizycznie
Makaron – źródło węglowodanów