Węglowodany są składnikiem licznych produktów, które spożywamy każdego dnia- wiele z tych produktów nawet nie podejrzewamy o zawartość cukru! To jednak fakt: cukry proste i złożone znajdziemy w owocach, warzywach, mięsie, nabiale. Mając tę wiedzę warto wybierać produkty, które mimo zawartości cukru nie wpłyną negatywnie na nasze zdroiwe czy figurę. Jakie pokarmy wybierać? Warto wiedzieć, iż węglowodany – czyli cukry – stanowią zasadnicze paliwo napędowe dla naszego organizmu. Cukier jest przetwarzany na glukozę, glukoza zaś przetwarzana jest w kolejnych procesach w wątrobie. Efektem finalnym jest otrzymywanie energii. Dostarczanie węglowodanów do organizmu jest konieczne. Warto jednak unikać tych produktów, w których występują cukry złożone – to właśnie one rozkładają się niezwykle długo i mogą powodować zwiększenie masy ciała. Cukry złożone znajdziemy w licznych słodyczach. Cukry znajdują się również w sztucznie dosładzanych sokach owocowych – warto na nie uważać, gdyż to one są przyczyną powstawania próchnicy na zębach.