Siła tkwi w węglowodanach

Węglowodany są jednym z najważniejszych składników w żywieniu człowieka i dostarczają mu one 50-60% zasobów energetycznych. Są one dzielone na węglowodany proste i złożone. Dla kondycji organizmu jest niezwykle ważne, jaki typ węglowodanów spożywa się w codziennej diecie.
Węglowodany proste człowiek najczęściej dostarcza organizmowi w postaci słodyczy i słodkich napojów. Są one uznawane za szkodliwe i tuczące i wiele osób słusznie stara się je ograniczać. Nie można jednak zapominać, że węglowodany proste to równie zawarta w mleku laktoza czy w owocach fruktoza, a te produkty są dla diety niezwykle ważne. Jak więc widać nie można zupełnie zrezygnować z cukrów prostych. Warto jednak dokonywać mądrych decyzji, by na talerz trafiały wyłącznie wartościowe węglowodany.
Węglowodany złożone obejmują kasze, otręby, produkty zbożowe z grubego przemiału. Są to dobre węglowodany, które dodatkowo zapewniają porcję cennego błonnika. Błonnik jest nietrawionym składnikiem, który doskonale działa oczyszczająco na organizm. Jest polecany osobom, które dbają o linię, sportowcom i wszystkim tym, którym na sercu leży dobra kondycja układu trawiennego.