O roli węglowodanów
Każdy człowiek do funkcjonowania potrzebuje energii. Jednym z jej źródeł są węglowodany występujące pod postacią cukru lub skrobi. Niemal każdy produkt, który spożywamy każdego dnia jest ich źródłem. Znajdziemy je w mleku, warzywach, owocach, produktach zbożowych, w mleku. Są one związkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają nie tylko energii, ale biorą udział także w utlenianiu tłuszczy, wpływają na rozwój flory bakteryjnej i produkcję insuliny, decydują o poziomie glukozy. W przypadku tych substancji mówimy o węglowodanach prostych i złożonych. Do grupy pierwszej zalicza się między innymi glukozę, do drugiej – sacharozę. Dieta przeciętnego człowieka składa się w większości z węglowodanów prostych, które spożywane w nadmiernych ilościach szkodzą naszemu zdrowiu. Są nimi wysoko przetworzone produkty spożywcze, słodycze i cukier, którego każdego dnia używamy do słodzenia. Powinniśmy wybierać przede wszystkim produkty zawierające cukry złożone: kasze, rośliny strączkowe, ciemne pieczywo.