Trudno przecenić rolę węglowodanów, które są wykorzystywane przez organizm w procesach energetycznych. Co jeść, aby dostarczyć sobie energii, a nie dorobić się zbędnej tkanki tłuszczowej?
Gdzie szukać węglowodanów?
Powinniśmy dostarczać organizmowi zarówno węglowodany proste, jak i złożone. Przede wszystkim stawiajmy na te ostatnie, ponieważ dłużej będą dostarczały nam energii. Znajdziemy je między innymi produktach zbożowych. Wybierajmy odpowiednie pieczywo, makarony czy kasze i starajmy się przygotowywać na ich bazie posiłki. Warto też sięgać po ziemniaki. Węglowodany złożone znajdziemy również w nasionach roślin strączkowych. Warto jednak na nie uważać, ponieważ część z nich powoduje kłopotliwe wzdęcia. W diecie powinny pojawić się jednak fasola czy soczewica.
Cukry proste
Węglowodany proste, które są szybko wykorzystywane przez organizm, powinny pochodzić głównie z owoców i warzyw. Trudno szukać zdrowych cukrów w batonikach czy cukierkach, dlatego sportowcy siłowi ograniczają ich ilość.