Wiele osób pomija śniadanie wierząc, że jest to dobry sposób, aby schudnąć. Następnie do południa zaczynają czuć się mizernie i są gotowi do zaniechania swoich postanowień. Rzucają się na szybki zastrzyk energii – czekoladę, napoje gazowane, a nawet gorzej – jeden z nowych napojów energetycznych, które są pełne kofeiny i cukru. I rzeczywiście, to daje im wstrząs energetyczny, ale jest to stosunkowo krótkotrwałe. W porze lunchu są znowu wyczerpani i głodni jak wilk. Nikt nie chce rozpoczynać poranka w ten sposób, a poza tym, jest to pewna droga do przejadania się i przybierania na wadze. Ale można tego uniknąć poprzez spożywanie odpowiednich pokarmów. Te pokarmy zapewniają stały strumień energii, który pozwoli poczuć się świetnie przez cały dzień. Energię trzeba zapewniać sobie przez cały dzień pochodzi za pomocą konwersji spożywanych pokarmów. Żywność jest w trzech formach: węglowodanach, tłuszczach i białkach. Energia pochodzi głównie z węglowodanów (lub przynajmniej powinna). Ich potrzebujemy na śniadanie.