Węglowodany w diecie jak ważne ?
Węglowodany to związki chemiczne stanowiące jeden z podstawowych składników naszej codziennej diety. ich obecność w naszym organizmie jest konieczna – są one niezbędne w procesie wytwarzania energii, regeneracji organizmu jak również w procesach krzepliwości krwi. Jak podzielić można węglowodany? Węglowodany dzielimy na cukry proste i złożone. Cukry proste to między innymi fruktoza i glukoza – znajdziemy je w owocach. Cukry złożone to przede wszystkim skrobia i glikogen. Sportowcy są zainteresowani jednak najbardziej funkcją energetyczną, którą dają cukry. W przypadku spalania węglowodanów rachunek jest prosty – 1 gram węglowodanów daje ok. 4 kalorie. Węglowodany mogą być również przechowywane w naszym organizmie w bardzo niewielkich ilościach. Węglowodany dla sportowców znajdują się w różnego rodzaju odżywkach (również białkowych!), batonach energetycznych oraz licznych suplementach diety. Węglowodany stanowią również element napojów izotonicznych – to doskonała forma przywrócenia energii oraz zaspokojenia pragnienia.