Węglowodany na talerzu
- 1204 Views
- Redaktor szczyptaszalenstwa.pl
- 5 listopada 2021
- Węglowodany garść porad
Węglowodany są składnikiem produktów, które spożywamy każdego dnia. Wiele z nich nie jest słodkich, jednak węglowodany posiada. Składniki takie jak cukry proste i złożone znajdziemy w owocach, warzywach, mięsie, nabiale, rybach. Warto wybierać produkty, które mimo zawartości cukru nie wpłyną negatywnie na stan naszej wagi czy coś gorsze – na zdrowie. Jakie produkty wybierać? Węglowodany – czyli cukry – stanowią paliwo napędowe dla naszego ciała. Cukier jest przetwarzany na glukozę, glukoza zaś przetwarzana jest w kolejnych procesach w wątrobie na energię. Dostarczanie tych składników do organizmu jest więc konieczne. Warto unikać tych produktów, w których występują cukry złożone – rozkładają się długo i mogą powodować zwiększenie masy ciała. Cukry złożone znajdziemy w klasycznych słodyczach. Cukry znajdują się również w sztucznie dosładzanych sokach owocowych. Warto wiedzieć, iż cukry złożone przyczyniają się do powstawania próchnicy, która uważana jest za chorobę cywilizacyjną i poważny problem.

- 22 kwietnia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
- 19 marca 2022
O roli węglowodanów
- 15 lutego 2022
Siła tkwi w węglowodanach
- 11 stycznia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
O roli węglowodanów
Siła tkwi w węglowodanach
Węglowodany w diecie
Walka o węglowodany
Węglowodany na talerzu
Węglowodany, a osoby aktywne fizycznie
Makaron – źródło węglowodanów