Węglowodany są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pochodzi od nich aż 50-60% całych zasobów energetycznych. W przypadku tej grupy produktów niezwykle ważne jest, by kontrolować, co znajduje się na talerzu, gdyż nie wszystkie węglowodany są równie dobre dla zdrowia i kondycji.
Wiele osób stara się je ograniczać, wiążąc ich działanie z kalorycznością i tyciem. Jest to błędne i szkodliwe działanie, gdyż węglowodany dają organizmowi wielką porcję energii i są składnikiem niezbędnych. Warto jednak pamiętać, że dzielą się one na węglowodany proste i złożone. Cukry proste najczęściej znajdują się w słodyczach i słodkich napojach i rzeczywiście warto je ograniczać. Jednak i tutaj znajdują się wyjątki: cukry proste to także mleko i owoce, a one w diecie są niezwykle przydatne.
Z całą stanowczością warto jednak skupić się na włączaniu do codziennego jadłospisu węglowodanów złożonych, które obejmują kasze, otręby, surowe warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste. Przynoszą one wiele korzyści dla zdrowia i wspierają utrzymanie prawidłowej wagi.