Dlaczego spożywamy węglowodany?

Węglowodany, zwane inaczej cukrami bądź sacharydami, to bardzo częsty element spożywanych przez nas posiłków. Wśród wielu podziałów warto wyróżnić ten podstawowy, a więc cukry proste i złożone, a także przyswajalne i nieprzyswajalne. Jaka jest ich rola w ludzkim organizmie?
Codziennie spożywamy sporo cukrów, chociaż ich ilość zależy od diety, miejsca zamieszkania, zapotrzebowania. Średnia norma spożytych cukrów wynosi 500 gram, z czego dużą większość zajmują cukry złożone. Są one bardzo efektywnym źródłem energii, najefektywniejszym, dlatego też najczęściej stosuje się je jako szybki zastrzyk energii w przypadku zasłabnięcia, czy ogólnego spadku sił. Warto dodać, że cukry proste są szczególnie łatwo przyswajalne, zawierają je m. in. mleko, owoce, produkty zbożowe.
Mało kto wie, że błonnik również należy do cukrów z dodatkiem ligniny. W klasyfikacji wyróżnia się błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Pierwszy jest przyswajany w jelitach i wpływa korzystnie na trawienie tłuszczów, natomiast drugi przyspiesza perystaltykę jelit, pozytywnie wpływając na metabolizm.