Nie warto odrzucać węglowodanów
- 635 Views
- Redaktor szczyptaszalenstwa.pl
- 27 kwietnia 2019
- Węglowodany garść porad
Główną rolą węglowodanów jest dostarczanie człowiekowi energii potrzebnej do działania. Szacuje się, że węglowodany powinny pokrywać 55-60% całego zapotrzebowania energetycznego. Osoby, które chcą się odchudzić lub utrzymać szczupłą sylwetkę, starają się ograniczać węglowodany lub eliminować je ze swojej diety. Nie zawsze okazuje się to racjonalnym pomysłem.
Najprostszy podział węglowodanów sprawia, że wyróżnia się:
– węglowodany proste (glukoza, laktoza, fruktoza, sacharoza)
– węglowodany złożone (skrobia, glikogen, błonnik pokarmowy)
Węglowodany proste zwane także cukrami kojarzone są często z otyłością. Dzieje się tak dlatego, że właśnie ten typ węglowodanów zawarty jest w słodyczach, słodkich przekąskach i napojach. Te produkty rzeczywiście lepiej wyeliminować ze swojej diety, gdyż najczęściej nie są zdrowe. Nie można jednak zapominać, że cukry proste zawarte są także w mleku czy owocach.
Węglowodany złożone są uznawane za zdrowsze i bardziej wartościowe. To między innymi surowe warzywa czy produkty zbożowe i kasze. Wybierając węglowodany trzeba kierować się korzyścią dla zdrowia, nie można odrzucać wszystkich cukrów.

- 22 kwietnia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
- 19 marca 2022
O roli węglowodanów
- 15 lutego 2022
Siła tkwi w węglowodanach
- 11 stycznia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
O roli węglowodanów
Siła tkwi w węglowodanach
Węglowodany w diecie
Walka o węglowodany
Węglowodany na talerzu
Węglowodany, a osoby aktywne fizycznie
Makaron – źródło węglowodanów