Nie warto odrzucać węglowodanów

Główną rolą węglowodanów jest dostarczanie człowiekowi energii potrzebnej do działania. Szacuje się, że węglowodany powinny pokrywać 55-60% całego zapotrzebowania energetycznego. Osoby, które chcą się odchudzić lub utrzymać szczupłą sylwetkę, starają się ograniczać węglowodany lub eliminować je ze swojej diety. Nie zawsze okazuje się to racjonalnym pomysłem.
Najprostszy podział węglowodanów sprawia, że wyróżnia się:
– węglowodany proste (glukoza, laktoza, fruktoza, sacharoza)
– węglowodany złożone (skrobia, glikogen, błonnik pokarmowy)
Węglowodany proste zwane także cukrami kojarzone są często z otyłością. Dzieje się tak dlatego, że właśnie ten typ węglowodanów zawarty jest w słodyczach, słodkich przekąskach i napojach. Te produkty rzeczywiście lepiej wyeliminować ze swojej diety, gdyż najczęściej nie są zdrowe. Nie można jednak zapominać, że cukry proste zawarte są także w mleku czy owocach.
Węglowodany złożone są uznawane za zdrowsze i bardziej wartościowe. To między innymi surowe warzywa czy produkty zbożowe i kasze. Wybierając węglowodany trzeba kierować się korzyścią dla zdrowia, nie można odrzucać wszystkich cukrów.