Węglowodany – co o nich wiemy?

Węglowodany są bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Ich zadaniem jest dostarczać człowiekowi niezbędnej do działania energii. Szacuje się, że aż 50-60% codziennej energii powinno pochodzić z węglowodanów. Dla zdrowia i kondycji człowieka ważne jest, jakie węglowodany trafiają na talerz.
Nie brakuje osób, które węglowodany łączą z wysokimi kaloriami i tyciem. Nie jest to w pełni prawidłowe rozumowanie, niemniej tkwi w nim ziarenko prawdy. Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Węglowodany proste to między innymi laktoza i fruktoza, te węglowodany znajduje się w słodyczach i słodkich napojach, ale również i w mleku czy owocach. Nie do końca zdrowo jest eliminować je z codziennego jadłospisu. Węglowodany złożone to przede wszystkim surowe warzywa i owoce oraz produkty zbożowe z grubego przemiału. Wpływają korzystnie na układ trawienny, szczególnie że zawierają także błonnik, składnik bardzo kluczowy dla osób na diecie.
Węglowodany są bardzo ważne dla zdrowego żywienia i nie można lekceważyć ich znaczenia. Trzeba jedynie zrezygnować z tych produktów, które zdrowiu się nie przysłużą.