Węglowodany dostarczają człowiekowi aż do 60% całej energii i stanowią bardzo ważny składnik żywieniowy. Dlatego warto zaczerpnąć na ich temat więcej informacji i świadomie komponować jadłospis z wartościowych węglowodanów.
Węglowodany dzieli się na proste i złożone. Węglowodanami prostymi określa się między innymi laktozę i fruktozę, ale także cukry, które znajdują się w słodyczach i słodkich napojach. Węglowodany złożone występują głównie w surowych warzywach i owocach, produktach zbożowych z grubego przemiału, roślinach strączkowych. To, jakie węglowodany preferuje się w codziennej diecie ma kuriozalne znaczenie dla zdrowia i kondycji człowieka.
Błędem żywieniowym jest każda próba całkowitego eliminowania z jadłospisu węglowodanów, gdyż są to składniki niezbędne dla prawidłowego i zdrowego funkcjonowania. Należy na to miejsce dołożyć trudu, by wybrać cukry wartościowe i cenne dla organizmu.
Węglowodany złożone są wartościowe pod kątem obecności błonnika, który usprawnia działanie całego układu pokarmowego.