Czy jeść węglowodany?
- 724 Views
- Redaktor szczyptaszalenstwa.pl
- 25 maja 2019
- Węglowodany garść porad
Obecnie na rynku dietetycznym obserwujemy tendencję uwalniającą tłuszcze od odpowiedzialności za otyłość, a przerzucającą winę za ten stan rzeczy na węglowodany. Nie brakuje zwolenników diet niemal pozbawionych węglowodanów oraz detoksów, mających na celu kompletne uwolnienie organizmu od tych składników odżywczych. Węglowodany nie są do życia niezbędne i można je w diecie ograniczyć, uzupełniając powstałe w ten sposób braki tłuszczem. Węglowodany w dużej mierze ograniczają uczucie głodu oraz są składnikiem, z którego organizm czerpie energię. Można te funkcje oczywiście zastąpić połączeniem białkowo-tłuszczowym, jednak warunkiem jest jedzenie powolne. Posiłki białkowo-tłuszczowe, np. jajecznica na maśle lub boczku, mają dużo mniejszą objętość niż posiłki węglowodanowe, np. owsianka z owocami, więc siłą rzeczy nawyki nakazują nam zjeść ich więcej. Nie trzeba jednak z węglowodanów rezygnować całkowicie – to dość skrajne rozwiązanie. Wystarczy ograniczyć je go 50 g dziennie. Ta wartość to na przykład 2 banany, 4 ziemniaki lub około 6-7 dag kaszy jaglanej.

- 22 kwietnia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
- 19 marca 2022
O roli węglowodanów
- 15 lutego 2022
Siła tkwi w węglowodanach
- 11 stycznia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
O roli węglowodanów
Siła tkwi w węglowodanach
Węglowodany w diecie
Walka o węglowodany
Węglowodany na talerzu
Węglowodany, a osoby aktywne fizycznie
Makaron – źródło węglowodanów