Czerwona herbata dla kogo dobra ?

Czerwona herbata – chodzą słuchy o jej nieprawdopodobnych właściwościach odchudzających. Jakie są jej właściwości? Przeróżne takie jak np. pobudzanie soków trawiennych, stymulacja pracy jelit – metabolizm przyspiesza i tym samym następuje stopniowe spalanie tłuszczu, reguluje przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, znacznie poprawia krążenie krwi, zawiera cały ogrom minerałów i mikroelementów (wapń, fluor, teinę, mangan), zawiera sporo białka, działa pozytywnie na wątrobę i układ trawienny, chroni zęby przed próchnicą, poprawia pamięć, ułatwia koncentrację, dzięki moczopędnym właściwościom szybko oczyszcza organizm z toksyn. Czerwona herbata pochodzi z Chin i Tajwanu. Liście po zebraniu poddaje się chwilowej fermentacji, tak aby nie zniszczyć liści, a jedynie zabarwić je na czerwony kolor, dodatkowo proces ten nadaje herbacie ziemisto-korzennego smaku i aromatu. Czerwona herbata Pu-Ehr często przez miłośników nazywana jest ”zabójcą tłuszczu”. Aby napar nie stracił właściwości dobrze jest zalać go wodą pozbawioną soli wapnia i magnezu, parząc 3-7 minut.