Wybieraj węglowodany złożone

Węglowodany to najlepsze źródło energii dla organizmu, a przecież wydolność sportowca zależy w dużej mierze od jego zasobów energetycznych. Dlatego sportowcy także powinni uwzględnić w swoich posiłkach węglowodany. Dobra dieta sportowa powinna być tak skonstruowana, aby s trawione składniki zamieniały się w łatwo dostępną energię, która jest magazynowana jako glikogen. To właśnie węglowodany są znakomitym składnikiem, który wypełnia to zadanie. Zawodnik powinien zjadać węglowodany w postaci produktów zbożowych – pieczywa, kasz, makaronu czy różnych płatków. Ryż, ziemniaki, owoce, także suszone, rośliny strączkowe (fasola) to kolejne produkty, które powinny znaleźć we właściwej diecie. Ich ilość będzie oczywiście zależała od uprawianego sportu i wielkości wysiłku fizycznego, ale węglowodanów nie powinno być mniej niż 50%. Zbyt duża ilość prostych węglowodanów może sprzyjać nadwadze i otyłości, dlatego raczej wybierajmy węglowodany złożone. Dobrym rozwiązaniem, gdy trzeba bardzo szybko uzupełnić bilans energetyczny jest zastosowanie sportowych batonów.