Węglowodany w diecie osób aktywnych

Kształtowanie sylwetki często wiąże się ze znacznymi ograniczeniami w codziennej diecie. Wiele osób unika węglowodanów, bojąc się, że przyczynią się one do przybrania zbędnych kilogramów. Czy jednak węglowodanów można unikać?
Węglowodany stanowią bardzo ważny element diety sportowca. Wystarczy uświadomić sobie, jak duży zasób energii potrzebnej do działania pokrywają właśnie te składniki. Sportowcy potrzebują dużych zasobów kalorycznych, gdyż poddają swoje organizmy wzmożonym wysiłkom związanym z treningami. Węglowodany dają im siłę potrzebną do ich wykonywania. Wybierając węglowodany trzeba jednak wiedzieć, które z nich są wartościowe i przysłużą się kondycji organizmu.
Sięgając po węglowodany, lepiej decydować się na węglowodany złożone. Zawarte są one w warzywach i owocach, kaszach, otrębach, dobrych makaronach i produktach zbożowych. Nie tylko dostarczają energię potrzebną do działania, ale również i błonnik – składnik, który dba o sprawne funkcjonowanie układu trawiennego. Lepiej unikać cukrów prostych – zawartych w słodyczach, czy sztucznych, słodkich napojach.