Węglowodany – do czego ich potrzebujemy?
- 607 Views
- Redaktor szczyptaszalenstwa.pl
- 11 czerwca 2019
- Węglowodany garść porad
Węglowodany stanowią jeden z podstawowych produktów odżywczych – unikanie ich w pożywieniu jest dużym błędem – zapewniają nam one energię. węglowodany są specjalnie ważne dla sportowców. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik pożywienia, mogą oni korzystać z odżywek węglowodanowych. Najwięcej węglowodanów znajduje się w cukrze, suszonych owocach, również w miodzie. Nie jest jednak prawdą, że są jedynie w słodkich produktach – ich cennym źródłem są również rośliny strączkowe, przetworach zbożowych (pieczywo, makarony, ryż), jak również w owocach i warzywach. Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Do prostych zaliczamy glukozę, fruktozę oraz sacharozę, do złożonych między innymi skrobię. Dlaczego węglowodany są tak ważne dla sportowców? Stanowią one cenne źródło energii dla mięśni, doskonale pobudzają rano, dlatego tak popularne są śniadania “na słodko”. Węglowodany odpowiadają za prawidłowy metabolizm oraz możliwość rozpuszczania tłuszczów. Dodatkowo odpowiadają za smak i zapach potraw.

- 22 kwietnia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
- 19 marca 2022
O roli węglowodanów
- 15 lutego 2022
Siła tkwi w węglowodanach
- 11 stycznia 2022
Moc preparatów z węglowodanami
O roli węglowodanów
Siła tkwi w węglowodanach
Węglowodany w diecie
Walka o węglowodany
Węglowodany na talerzu
Węglowodany, a osoby aktywne fizycznie
Makaron – źródło węglowodanów