Węglowodany – do czego ich potrzebujemy?

Węglowodany stanowią jeden z podstawowych produktów odżywczych – unikanie ich w pożywieniu jest dużym błędem – zapewniają nam one energię. węglowodany są specjalnie ważne dla sportowców. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik pożywienia, mogą oni korzystać z odżywek węglowodanowych. Najwięcej węglowodanów znajduje się w cukrze, suszonych owocach, również w miodzie. Nie jest jednak prawdą, że są jedynie w słodkich produktach – ich cennym źródłem są również rośliny strączkowe, przetworach zbożowych (pieczywo, makarony, ryż), jak również w owocach i warzywach. Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Do prostych zaliczamy glukozę, fruktozę oraz sacharozę, do złożonych między innymi skrobię. Dlaczego węglowodany są tak ważne dla sportowców? Stanowią one cenne źródło energii dla mięśni, doskonale pobudzają rano, dlatego tak popularne są śniadania “na słodko”. Węglowodany odpowiadają za prawidłowy metabolizm oraz możliwość rozpuszczania tłuszczów. Dodatkowo odpowiadają za smak i zapach potraw.